Veel gestelde vragen
De meest gestelde vragen over de menstruatie
Hoe zwaar is de menstruatiebloeding?
De sterkte van de menstruatie varieert van meisje tot meisje en van vrouw tot vrouw en verandert in de loop van de periode. Het bloeden is zwaarder in de eerste paar dagen en zwakker tegen het einde van de periode. Gemiddeld verlies je meestal ongeveer 65 ml menstruatievocht dat voornamelijk bestaat uit bloed en opgelost baarmoederslijmvlies. De totale hoeveelheid komt ongeveer overeen met de inhoud van een half kopje.
Wanneer ga je voor het eerst menstrueren?
Tussen de 10 en 15 jaar oud – de meeste meisjes zijn rond de 12 of 13 jaar oud. De eerste menstruatie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het lichaam die de meisjes aangeeft dat ze vruchtbaar zijn geworden en een kind kunnen krijgen.
Hoe bereken je de volgende periode?
Door 28 dagen te tellen vanaf de eerste dag van de menstruatie. Dit is een gemiddelde. De volgende menstruatie kan gemiddeld ongeveer 25 tot 31 dagen na de eerste dag van de bloeding worden verwacht.
Wat betekent TSS?
Toxic Shock Syndrome (TSS) is een uiterst zeldzame maar ernstige toxische ziekte die kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen. Het wordt veroorzaakt door toxines van een bacterie die vaak bij mensen wordt gevonden. Ongeveer de helft van de TSS gevallen komt voor bij menstruerende vrouwen en meisjes. TSS is beschreven in verband met het gebruik van tampons, maar kan ook voorkomen tijdens de menstruatie als er geen tampons worden gebruikt. TSS kan levensbedreigend zijn en moet daarom vroegtijdig worden herkend en behandeld. Als je je tijdens je menstruatieperiode plotseling heel ziek voelt bijv. als je hoge koorts krijgt (39 ℃ of hoger), braken, diarree, hoofdpijn, keelpijn, duizeligheid of flauwvallen, spierpijn of een zonnebrandachtige uitslag, moet de tampon uit voorzorg worden verwijderd en een arts moet onmiddellijk worden geraadpleegd. De mogelijkheid van een TSS-ziekte moet daarbij worden vermeld. De arts moet ook worden geïnformeerd dat je je menstruatie hebt. TSS kan herhaaldelijk voorkomen ongeacht of je tampons gebruikt of niet. Als je TSS hebt gehad, moet je eerst je arts raadplegen voordat je tampons gebruikt.
De meest gestelde vragen over tampons en maandverband
Wat is het verschil tussen maandverband en een tampon?
Een maandverband wordt uitwendig gedragen. Het wordt met een plakstrip aan het slipje bevestigd en absorbeert alleen de menstruatievloeistof wanneer het uit de vagina is gestroomd. In tegenstelling tot maandverband absorbeert een tampon de menstruatievloeistof in het lichaam voordat deze het lichaam verlaat. Dus alles blijft aangenaam droog en schoon buiten.
Welke tampons zijn de juiste?
Tampons in verschillende maten en absorptievermogens helpen om de menstruatiebescherming aan te passen aan de respectieve hoeveelheid bloeding. Om het je gemakkelijker te maken de juiste tampongrootte te kiezen, afhankelijk van de ernst van de bloeding, hebben tampons niet alleen verschillende maten zoals “mini” of “normaal” maar worden ze ook internationaal gelabeld met druppelsymbolen op basis van hun absorptievermogen. Hoe meer druppels op een verpakking, hoe meer vloeistof de individuele tampon kan bevatten.
Absorptievermogen
De figuur toont een overzicht van het aantal druppels en de bijbehorende absorptiecapaciteit van de verschillende tampons van verschillende grootte. Om vertrouwd te raken met het gebruik van tampons is het nuttig om bijv. een o.b ProComfort™ Mini te gebruiken. Naast de gebogen groeven en het zijdezachte oppervlak heeft het een extra slanke vorm met een smalle punt en is korter dan de andere tampons. Later, wanneer je bekend bent met het gebruik van tampons, zul je snel ontdekken op welke dagen van de periode welke tampon de juiste is. Kortom, een tampon moet worden gebruikt die overeenkomt met de individuele bloedingsintensiteit en altijd met de laagst mogelijke absorptiecapaciteit.
Kunnen tampons gebruikt worden als je nog maagd bent?
In principe kunnen meisjes tampons gebruiken vanaf de eerste periode. Het maagdenvlies dat zich onderaan de voorkant in de vaginale ingang bevindt heeft een natuurlijke opening waardoor de vaginale afscheidingen en het menstruatiebloed kunnen wegvloeien. Door de hormonale veranderingen die aan de eerste periode voorafgaan is het maagdenvlies meestal een zachte rekbare huidplooi geworden zodat kleinere tamponafmetingen (o.b.® ProComfort ™ Mini, Light Days en Normal) gemakkelijk kunnen worden gebruikt zonder het maagdenvlies te beschadigen. Jonge meisjes zouden bijvoorbeeld kunnen beginnen met de o.b.® ProComfort ™ Mini omdat deze bijzonder gemakkelijk te plaatsen is.
Wanneer vervang je een tampon?
Hoe vaak een tampon moet worden vervangen hangt af van de sterkte van de bloeding. Het is echter belangrijk dat de tampon regelmatig wordt vervangen. Bij een sterkere bloeding kan de eerste dagen na 3 tot 6 uur een wisseling nodig zijn. Op de laatste dagen volstaat meestal een kleinere tampon die 6 tot 8 uur kan worden gebruikt.
Tips:
- Je kunt zelf vaststellen of de tampon vervangen moet worden of niet. Je hoeft alleen maar voorzichtig aan het terugtrekkoordje te trekken. Als de tampon onder voorzichtig trekken loslaat en gemakkelijk glijdt is het tijd om hem te vervangen. Als hij dat niet doet is het nog niet nodig.
- De tampon hoeft niet elke keer dat je naar het toilet gaat te worden vervangen, omdat de urinebuis, de vagina en de darm afzonderlijke organen zijn elk met een eigen opening. Je kunt het terugtrekkoord opzij houden om te voorkomen dat het nat wordt.
Kun je tampons ‘s nachts gebruiken?
Tampons kunnen ‘s nachts veilig worden gebruikt. In tegenstelling tot verband, kunnen tampons tijdens het slapen niet wegglijden. De tampon moet voor het slapengaan en ’s morgens direct na het opstaan worden vervangen. Dezelfde tamponmaat kan zowel ’s nachts als overdag gebruikt worden. ’S Nachts kun je er langer mee doen omdat de menstruatie ’s nachts meestal wat milder is.
Kun je tijdens het sporten tampons gebruiken?
In principe kun je tijdens de menstruatie alles doen wat je op andere dagen ook doet en dus te bewegen zoals je gewend bent. Natuurlijk kun je ook sporten en zelfs zwemmen met tampons. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij wat je doet. Sporten helpt vaak bij het verlichten van normale klachten.
Zijn tampons medisch en hygiënisch verantwoord?
De meest gebruikte tampon is de o.b.® tampon. Deze werd in 1948 ontwikkeld met medewerking van een gynaecoloog en wordt al meer dan 60 jaar gemaakt volgens de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en onder de strengste kwaliteitseisen. De absorberende vezels die voor de o.b.® tampon worden gebruikt, voldoen aan de hygiëne eisen van de Europese farmaceutische regels voor wattenverband. Miljoenen vrouwen wereldwijd gebruiken o.b.® tampons. Het aantal gebruikers en talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de o.b.® tampons medisch en hygiënisch uitstekend zijn.
Kan een tampon in het lichaam verdwalen?
Een tampon kan niet in het lichaam verdwalen. De ingang van de baarmoeder is veel te klein om de tampon door te laten.
Wat kun je doen als je het terugtrekkoordje niet meer kunt vinden?
Als je het terugtrekkoordje niet meer kunt vinden wacht dan tot de tampon na enige tijd volledig volgezogen is. Door te hurken komt de tampon naar beneden en kun je hem met twee vingers vastpakken. Als het een keer écht niet lukt om de tampon te verwijderen moet je naar de huisarts.
Kan het koordje van de tampon breken?
Het terugtrekkoordje wordt om de katoenen strook gelust en vastgebonden voordat de tampon in zijn vorm wordt gemaakt zodat het koordje stevig wordt verankerd in de tampon. Om jezelf te overtuigen kun je eenvoudig stevig trekken voordat je de tampon inbrengt. Je kunt zien dat hij echt stevig vastzit aan de tampon.
Kunnen tampons de bloeding tegenhouden?
Een tampon kan de menstruatievloeistof niet tegenhouden. Het absorbeert vloeistof en geeft het door tot de tampon doordrenkt is. Een volle tampon die niet op tijd wordt vervangen laat de vloeistof door.
Wat is maandverband en wanneer gebruik je die?
De natuurlijke vaginale afscheiding is iets heel normaals in het leven van een vrouw. Het soort en de hoeveelheid afscheiding variëren van vrouw tot vrouw en worden beïnvloed door de hormonale schommelingen in de loop van de natuurlijke cyclus. Bacteriën kunnen zich bijzonder goed voortplanten in het warme, vochtige milieu van de schaamstreek, waaraan onder meer ook afscheidingen uit de vagina bijdragen. Om huidirritatie te voorkomen moet de schaamstreek daarom altijd zo schoon en droog mogelijk worden gehouden. Inlegkruisjes helpen door het absorberen van overtollig vocht. In tegenstelling tot maandverband zijn ze meestal smaller, korter en dunner en worden ook in het slipje geplakt. Terwijl maandverband wordt gebruikt om de menstruatie te beginnen worden inlegkruisjes voornamelijk gedragen op de dagen tussen bloeden als onderdeel van de dagelijkse verzorging.
- Voor het opnemen van vaginale afscheiding
Veel jonge meisjes hebben één tot twee jaar voor de eerste menstruatie last van vaginale afscheiding, de zogenaamde witte vloed. Een teken dat de geslachtsorganen actief zijn door hormonen. Ook later – tussen de menstruaties in - kan een natuurlijke vaginale afscheiding voorkomen.
- In het geval van een onregelmatige cyclus
Bij jonge meisjes is de cyclus de eerste jaren na het begin van de menstruatie nog steeds onregelmatig waardoor het vaak moeilijk is in te schatten wanneer de menstruatie begint. Een inlegkruisje beschermt dan tegen verrassingen. - Bij onzekerheden tijdens het gebruik van tampons
De combinatie met het gebruik van maandverband zorgt voor extra zekerheid, zeker als je nog niet bekend bent met het gebruik van een tampon en niet precies weet wanneer je de tampon moet vervangen. - Tijdens de laatste dagen van de menstruatie met zeer lichte bloedingen.
- Bij bloedingen tussen de menstruaties door onder invloed van de pil.
Natuurlijk vervangen inlegkruisjes het dagelijkse schone ondergoed en de normale persoonlijke hygiëne niet maar ze helpen je om je fris en volledig comfortabel te voelen. Zachte inlegkruisjes, die comfortabel zitten en ook ademend zijn, zijn zeer geschikt voor jonge meisjes zoals het bijzonder zachte CAREFREE™ Flexiform.
De meest gestelde vragen over menstruatieklachten
Hoe worden menstruatieklachten veroorzaakt
Om het loslaten van de bovenste lagen van het slijmvlies te ondersteunen trekt de baarmoeder aan het begin van de menstruatie herhaaldelijk samen. Misschien voel je een lichte trek in de onderbuik. Bij sommige vrouwen en meisjes trekt de baarmoeder zoveel samen dat het pijn doet.
Wat helpt tegen menstruatieklachten?
Wat goed is, is goed. Er zijn verschillende manieren om je tijdens de menstruatie goed te voelen en plezier te hebben.
- Afleiding zoeken: leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld vrienden ontmoeten, shoppen, muziek luisteren of je met je hobby bezig te houden.
- Beweging: bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de frisse lucht.
- Ontspanning: gericht zorgen voor een goede doorbloeding, bijvoorbeeld met een warme kruik, een warme douche of een warm bad. Warme dranken (bijvoorbeeld een kruidenthee) verwarmen je van binnen. In het algemeen geldt dat warmte je bloedvaten verweidt en ontspant.
- Een goede nachtrust
- Met tampons hebben meisjes en vrouwen altijd de mogelijkheden om actief te zijn, ook gedurende de menstruatie. Als de menstruatie zonder klachten verloopt, men gezond is en zich goed voelt dan is er geen reden iets aan je gewone leven te veranderen.
Wat als de symptomen niet verdwijnen ondanks ontspanning en het gebruik van huismiddeltjes?
Als de beschreven huismiddeltjes niet helpen aarzel dan niet om deskundig advies te vragen aan je huisarts. Sommige meisjes en vrouwen hebben symptomen tijdens de menstruatie, zoals overmatig of langdurig bloeden, krampachtige pijn in de onderbuik of voelen zich algeheel onwel. Dit moet je bespreken met je huisarts.