Tips voor de seksuele voorlichtingslessen
Je hebt alle voorbereidingen getroffen, een interessant onderwerp geselecteerd en nu begint het. Maar hoe onderricht je kinderen en tieners zonder dat de groep in collectieve schaamte wegzakt of uitbarst in gegiechel?
Maak een gemeenschappelijke basis.
Allereerst is het belangrijk om een duidelijk formeel kader te creëren voor het gedrag tijdens de seksuele voorlichtingslessen. Het belangrijkste doel hiervan is om elkaar met respect te behandelen.
Maak regels en stem ze af met de klas aan het begin van de les, bijvoorbeeld:
- Niemand maakt grapjes over wat een klasgenoot zegt, noch luid noch stil.
- Wat er in de klas wordt besproken wordt niet naar de buitenwereld overgebracht.
- Iedereen mag praten.
- Niemand hoeft te praten.
- De meest objectieve, zakelijke taal gebruiken die mogelijk is.
Als alle leerlingen akkoord gaan met de regels zijn deze bindend voor de hele klas. Op deze manier wordt een gemeenschappelijke basis gecreëerd, waarop – indien nodig – later in de loop van de lessen nog gewezen kan worden. Dit geeft de leerlingen het gevoel dat ze hun vragen over de seksuele voorlichtingslessen op een ontspannen en veilige manier kunnen stellen.
Tips voor het omgaan met de klas
Ongeacht of je de leerlingen al goed kent of pas sinds kort met de klas bent begonnen: bij het lesgeven over deze speciale inhoud is het raadzaam om op bepaalde dingen te letten:
- Gebruik neutrale taal
- Breng leerlingen niet in een pijnlijke situatie. Ook niet wanneer leerlingen de lessen verstoren.
- Respecteer de leerlingen en hun pedagogische niveau
- Respecteer de diversiteit van de leerlingen in de klas
Test de voorkennis
Ook als de leerlingen ongeveer even oud zijn verschilt het ontwikkelingsniveau en de voorkennis van de leerlingen soms.
Sommige leerlingen zijn bijvoorbeeld al door ouders of oudere broers of zussen geïnformeerd of zijn misschien via digitale media al in aanraking gekomen met dit onderwerp.
Om voor het begin van de lessen een indruk te krijgen over de algemene en individuele kennis van de leerlingen kan je bijvoorbeeld beginnen met een quiz over de puberteit. Kennistests verhogen de bereidheid om te praten en kunnen daarom goed dienen als een introductie voor de lessen.
Mix van oefenbladen en interactief materiaal
- Zelfs een instructiefilm aan het begin van de les kan de toegang tot het onderwerp seksualiteit vergemakkelijken en ingewikkelde relaties duidelijk illustreren.
- Te bespreken onderwerpen kunnen worden uitgediept met gratis downloadmateriaal.
- Praktisch illustratief materiaal kan ook de lessen verrijken. Met behulp van een bekkenbodemprofiel kan bijvoorbeeld het gebruik van een tampon realistisch worden uitgelegd.
- De oefenbladen uit de werkboekjes over bijvoorbeeld de geslachtsorganen, biedt de mogelijkheid de leerlingen uit te dagen door middel van opdrachten.
Een mix van werkboekjes en interactief lesmateriaal is de beste keuze voor een gevarieerde seksuele voorlichting.
Meer informatie
Richtlijnen voor seksuele voorlichting
Lesvoorbereiding
Belangrijke links
Meest voorkomende vragen over menstruatie en menstruatie hygiëne
Oefenbladen